Ney ve diğer pek çok enstrüman eskidikçe, üzerinden yıllar gectikçe değer kazanır. Tabiki bu da bakımlı bir enstrüman için geçerlidir. Bakımı itinalı bir şekilde muntazaman yapılan ve üflenilen bir neyin sesleri oturur ve ney daha berrak, hoş bir sese sahip olur

Neyin Yağlanması :

En başta gelen bakım kuralı yağlamadır. Biz asit değeri düşük ve ince bir yağ olan fındık yağını tercih etmekteyiz. İnce bir yağ ve asit değeri düşük olduğu için neyin iç yüzeyinde herhangi bir tabaka oluşturmamakta ve kamış tarafından daha rahat kabullenilmektedir.

Bunun yanında susam yağı, badem yağı, mısırözü yağı da kullanılabilir.

Yeni açılmış bir ney ilk 3 ay haftada 1 kere

3 aydan sonra 2 haftada 1 kere

1 yıldan sonra da ayda bir kere yağlanmalıdır.

istenildiği taktirde güzel koku için gül yağı vs. kullanılabilir. Ama oranı şu şekilde olmalıdır. 5/4’ü fındık yağı vs. 5/1’i gül yağı NOT: Kesinlikle yağlama esnasında neyin iç yüzeyine harbi vb. cisim sokmayınız bu boğumlara zarar verecek ve neyin genel akordunu bozacaktır.

Neyimi en kolay nasıl yağlayabilirim?

Biz yağlama işleminde pvc ney yağlama tankı kullanmaktayız. Bu imkanı olmayan neyzenler başpare kısmından çay kaşığıyla yeteri miktarda 6-7 kaşık yağ döküp yağın neyin iç yüzeyinin her tarafına temas etmesini sağlayabilirler. Neyin dışını streçfilmle neyin alt kısmı dahil kaplayıp başparedeen doğru çeyrek çay bardağı kadar yağ döküp neyin ininde yapı gezdirebilirler. daha sonra aynı bardağa neyi koyup 5-6 saat kadar süzdürebilirsiniz. Bu işlemden sonra neyin dışını kağıt havlu vb. bir bezle silip neyinizi üfleyebilirsiniz. Eğrilmemesi : Çeşitli nedenlerden dolayı ney eğrilebilmektedir. Bu eğrilik neyin akorduna zarar vermese de estetik olarak hoş görünmemektedir. Bu nedenle şu hususlara dikkat edilmelidir.

Ney masa üzerine bırakılacaksa kesinlikle başpare kısmı dışarı taşırılmalıdır. Sıcak bir yerde soba kenarı kalorifer yanına dayalı olarak bırakılmamalıdır.

NOT: Kesinlikle eğrilikler tecrübesi kişiler tarafından düzeltilmeye çalışılmamalıdır. özellikle üzerinde 5 yıl geçmiş olan neyler yapıları oturdukları için bilinçsizce geri dönüşü olmayacak yöntemlere başvurulmamalıdır.

Diğer Hususlar:

Ney üflenildikten sonra nemi üzerinden atmadan kapalı kutuya koyulmamalıdır. Ney uzun süre kapalı hava almayan bir kutuda bırakılmamalıdır. Neylerin 1. boğumunda bazen küflenmelere rastlanabilmektedir. Bu durumda ses kutusuna sert bir cisimle temas edilmemeli su ile yıkanıp kurutulup ve tekrar yağlanırsa küflenme ortadan kalkacaktır.

Son olarak neyiniz çok muhterem bir dostunuzdur.

Ona iyi bakınız…